top of page
Hebrew book cover copy.jpg

רבי חיים אנג'ל - ביקורת ספרים
רונלד בנון, תהילים והמסר הנבואי של ירמיהו, כרך א' (תיבה: 2021), 368 עמודים.
ביקורת מאת רבי חיים אנג'ל

לאחר עשרות שנות מחקר, פרסם רונלד בנון את הכרך הראשון של מפעל חייו על ספר תהילים. בנון הולך בעקבות רבו הנערץ, רבי שלמה דוד ששון.

הספר מקורי ויצירתי, כאשר בנון מזהה שפע של אזכורים אפשריים בין מזמורים נבחרים לבין כל התנ"ך, ובעיקר ספר ירמיהו.

ניתוחו המעמיק של בנון משלב תשומת לב קפדנית לפרטים קטנים בתוך מזמור, לצד הקשרים רחבים של התנ"ך כולו ("אינטרטקסטואליות"). בשנות השמונים, פיתח בנון תוכנה חדשנית לשעתה כדי לשפר את יכולתו להשוות בין קטעים מקראיים מרובים בבת אחת. תוצאות מחקרו מוצגות בספר זה.

בנון גם מציע הסברים על הסדר שבו מופיעים המזמורים: "תהילים אינו רק אוסף מקרי של שירים בלתי קשורים. אלא שיש לו גם מאפיינים של ספר, עם מסר כולל וסדר מסוים מפרק לפרק ומיחידה ליחידה" (עמוד 306). אבן עזרא (בפירושו לתהילים ג:א) דחה גישה זו על הסף, אך פרשנים גדולים אחרים, כמו רב סעדיה גאון, עסקו בכיוון מחקרי זה.

הכרך מתאים בעיקר לחוקרים ולבעלי השכלה גבוהה עם רקע חזק בלימודי יהדות.

כמות ההקבלות האפשריות שמביא בנון היא מעוררת השתאות. כל קורא עשוי להגיע למסקנות שונות לגבי אילו הקבלות הן משכנעות ואילו פחות. גם כאשר מתקבל סט של הקבלות, ייתכן שיתעוררו חילוקי דעות באשר לפירושן. כמאמר הפתגם, "הפשט של האחד הוא הדרש של האחר."

בעקבות המסורת המחקרית היהודית הטובה ביותר, בנון מעודד את קוראיו להעריך את טיעוניו על סמך הראיות. הוא מציג את טיעוניו בתיעוד קפדני, בדקדוק ובבהירות.

תרומה מתודולוגית מעניינת נוספת היא גישת "המכשולים בדרך" של רבי שלמה ששון. חוקרים אקדמיים רבים נוטים להחליק קשיים, לעיתים קרובות על ידי הצעות מכניות לתיקוני טקסט. בנון טוען שדווקא תשומת לב מעמיקה לאנומליות אלה עשויה לחשוף את כוונת מחברי המקרא. לדוגמה, חריגה מאלפבית אקרוסטיכוני או מדפוס אחר עשויה להצביע על שינוי מכוון ברעיון או במצב הרוח. תיקון הטקסט כדי "ליישר" את החריגה לא רק שמפשט מדי ולעיתים בלתי מבוסס, אלא עשוי להסתיר את הנקודה שהמחבר המקראי ניסה להביע באמצעות השוני!

מבחינה אישית, גם אני עומד להוציא השנה ספר על תהילים (חיים אנג'ל, תהילים: כרך מלווה (ניו יורק: קודש פרס, בקרוב)). היה עבורי מעשיר במיוחד לקרוא גישה שונה לחלוטין לתהילים. למקרא הנבואי אינספור פנים, וזכינו שישנו מחקר איכותי כמו של רונלד בנון, התורם לריבוי רעיונות וגישות למילותיהם המרגשות והמגביהות של ספר תהילים.

bottom of page